Pigga upp arbetsplatsen med fräscht, smaksatt vatten – fullständigt utan socker!

På arbetsplatserna i Sverige installeras allt fler vattenautomater där de anställda kan få tillgång till rent, friskt och svalt vatten precis när de vill. Det är en knapp investering som ger friskare samt alertare medarbetare som även orkar uträtta mera.

Vi utgörs till mellan 60-70 % av vatten, det är en oerhört generaliserad siffra och beror till stor del på kroppstyp samt ålder (äldre personer har mindre andel vatten i kroppen, liksom de med högre andel fett). Oavsett så behöver vattenförrådet konstant påfyllning. Vi ska dricka åtminstone 1-2 liter vatten om dagen och ytterligare mer om vi tränar eller på övrigt sätt aktiverar våra kroppar. Värme och stress medför också att vi måste dricka mer då vi avdunstar mer genom svettningar.

Drycker som te och kaffe är vätskedrivande vilket också gör att vattenintaget bör ökas, trots det är det få som dricker mer vatten bara för att de måste ha sitt uppiggande kaffe var dag. Det blir en ond cirkel då vattenbrist gör en seg och sömnig och försämrar ens förmåga att fokusera och prestera. Går man för länge utan att fylla på vattenreserven i kroppen så kan det resultera i huvudvärk, yrsel och så småningom darrningar och frossa. Efter endast några dagar utan vatten blir hälsotillståndet enormt allvarligt – i varma klimat handlar det inte ens om dagar. Det är dock lätt att bota vätskebrist genom att helt enkelt inta mer vatten.

smaksatt bubbelvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Vattnet i kroppen fyller många funktioner, allt från renare till transportör av näringsämnen, temperaturreglerare och smörjare för leder. Hår, ögon och hud får mer lyster om vattennivån hålls uppe och fylls på tillräckligt med jämna mellanrum. Vattnet avdunstar ständigt genom svettkörtlar, andningsånga samt urin.

Cheferna i Sverige har insett värdet av att tillhandahålla sina anställda tillgång till friskt, smakligt och lättillgängligt vatten. Vattenautomaterna idag har kylare och ofta också en kolsyrekran för alla de som tycker om bubblor i sitt vatten. Det blir en sund samlingsplats där man kan småsnacka med sina kollegor samtidigt som man friskar upp sig med lite vatten.

Som privatpersoner handlar vi allt mer kolsyrat vatten och smaksatt kolsyrat vatten har verkligen blivit populärt de senaste åren. Aromhuset har för privatpersonsbruk tagit fram 20 smaker för kolsyrat vatten som varken innehåller socker alternativt sötningsmedel och nu har man även anpassat sex av dessa smaker för vatten på jobbet-automater. Smakerna kommer i praktiska pumpflaskor om 270 ml arom och i sortimentet finns smakerna: hallon, blåbär, persika, melon, äpple och granatäpple.

Pumpflaskorna är framtagna speciellt därför att passa de vanliga vattenautomaterna ute på arbetsplatserna. Ett pumptag är lagom till en mindre plastmugg på 15 ml, som man sveper på stående fot; och 4-5 pumptag räcker till en halvliters plastflaska som man t ex kan ta med sig till sin egen arbetsstation. Varje flaska med arom räcker till ungefär 58 liter vatten om den doseras i enlighet med anvisningarna.