För att få bättre inblick I vilken kolsyremaskin som bör väljas så kan man läsa några Wassermaxx test. Wassermaxx har flera skilda modeller ute på marknaden där den billigaste startar på omkring 500 kronor. Sodastream kallas Wassermaxx stora konkurrent och är även det märke som flest människor associerar med konceptet att kolsyra vatten hemma. Sodastream var först av alla med en kolsyremaskin för hemmabruk för över 100 år sedan.
Under 70- och 80-talet var det oerhört populärt att skaffa en kolsyremaskin och flera minns än idag Sodastreams slogan «Get busy with the fizzy» som hängde med i många år. Man smaksatte sitt bubbelvatten och gjorde egna läskedrycker, experimenten var otaliga.
Av någon anledning avtog intresset för sodastreamers under 90-talet, möjligtvis blev det mättat under tidigare årtionde. År 1998 köpte det israeliska företaget Soda club upp det stora varumärket Sodastream och 11 år senare – nämligen 2009 var det Wassermaxx tur att slå sig samman med den andra jätten. För den skull är idag samtliga dessa tre varumärken ägda av samma företag och producerar relativt likvärdiga produkter. Sodaclub och Sodastream är samma sak rakt av, endast under olika namn i olika länder.
Varför Wassermaxx har blivit så stort är att de jämt har erbjudit bra produkter till något lägre priser än Sodastream. Ifall Sodastreams billigaste kolsyremaskin har kostat 600 kronor så har Wassermaxx kostat 500. Utseendemässigt påminner de om varandra och funktionerna är mestadels desamma.
Det finns mängder av Sodastream och Wassermaxx test på nätet, både i skrift och som videor på t ex Youtube. För vissa är dessa test en tämligen god vägledning i djungeln av kolsyremaskiner.
Till sin nya Wassermaxx får man oftast med en kolsyrepatron från Aga, som är företaget som marknadsför Wassermaxx här i Sverige, och en alternativt två PET-flaskor. Med en Sodastream får man med deras egen gaspatron som går under namnet Alco2jet. Båda co2 cylinders består av samma mängd kolsyra, behållarna har dessutom samma storlek och samma typ av ventil. Det enda som egentligen skiljer dem åt är etiketten. När man har använt upp sina 425 gramkolsyra, som var gaspatron innehåller, så lämnar man åter den tomma co2 cylindern hos sin återförsäljare och får en fylld för ca 89 kronor. En ny kolsyrepatron kostar över 200 kronor. Varje gaspatron med 425 gram kolsyra räcker till ungefär 50 liter vatten.
Fastän kolsyremaskinernas storhetstid under 80-talet så är det nu på 2000-talet som konceptet säljer bättre än någonsin. I tider då samtliga vill unna sig gott bordsvatten, med smak och bubblor, fräscht mineralvatten eller smaskig läsk, så inser allt fler att det är bättre ur både ekonomisk- och miljösynvinkel att göra sin egen favoritdryck hemma. Man slipper släp och kånk med flaskor till och från affären och man bidrar inte till alla miljövådliga gaser som släpps ut när buteljerade drycker fraktas landet – och världen – runt.
Det är inte lätt att vara medveten om vilken kolsyremaskin man ska handla, vissa vill ha något billigt men pålitligt, medan andra lägger enorm vikt vid snygg design samt tuffa attiraljer. Genom att ta det av ett Sodastream alternativt Wassermaxx test så kan letandet bli lite lättare.