Kolsyra med Soda Stream gas – Alco2jet

Alcojet, eller Alco2jet, heter den Soda Stream gas som blivit så omtyckt att den säljs med samtliga Soda Stream apparater på marknaden. Med gas i det här fallet menas givetvis kolsyra. Kolsyra är en gas med den kemiska sammansättningen co2 och som i bekantskap med vatten förvandlas till små bubblor av koldioxid.

Vatten, i sin tur, har den kemiska sammansättningen h2o och finns i fast- (is), flytande- (vatten) och gasform (ånga). Vår jord består till över 70 % av vatten, även ifall det mesta av det inte är drickbart. Samtliga jordens organismer är beroende av vatten för sin överlevnad, och människan är minsann inget särfall. Man rekommenderas att få i sig mellan 1-2 liter vatten per dag för att kroppen ska funka som den ska.

kolsyrat bordsvatten smakerkolsyrat bordsvatten essenserbordsvattenaromerläsk syprupkolsyrat vattenseltersvattenbordsvatten

I Sverige är vi bortskämda med väldigt fint och rent vatten, dessutom har vi, till skillnad från de flesta andra länder i världen, gott om vatten och behöver inte snåla med det. Fastän ett av jordens renaste vatten rinner i våra kranar så släpar vi hem osannolika mängder vatten från affärerna, buteljerat i flaskor.

Största anledningen till detta dragande är att man föredrar kolsyrat vatten, smaksatt vatten alternativt möjligtvis läsk. Oavsett vilket man brukar handla så ska man veta att det man köper består till minst 90 % av rent vatten. Vatten som transporteras Sverige – och stundtals jorden – runt för att avnjutas i våra hem. Dessa transporter innebär en massa onödiga utsläpp som påverkar vår miljö negativt.

Det finns dock ett sätt att tillvarata på vårt fina vatten och samtidigt undgå tillföra miljöförstöringen genom samtliga transportutsläpp, utan att undvara varken smak eller bubblor. Svaret är sodastreamer. Med en egen kolsyremaskin kan man kolsyra sitt kranvatten smidigt och effektivt och erhålla samma resultat – om inte bättre – som det kolsyrade vatten man handlar i affärerna.

Ifall man gillar läsk och lätt smaksatt bordsvatten så tillsätter man enbart den smak man är ute efter. Både Soda Stream samt Wassermaxx säljer egna smaktillsatser, men också andra företag har tagit fram goda läskessenser och bordsvattenaromer. Aromhuset har lång erfarenhet av att producera aromer för bordsvatten, de tillsätter dessutom varken socker alternativt sötningsmedel, vilket passar den hälsomedvetne typen. Saftförtaget Bob gör också smaksättare till läsk, de innehåller rätt så mycket socker, men inget sötningsmedel. Sonjo är en intressant spelare som sticker ut samt erbjuder lite originella smaker till både läsk samt bordsvatten, bl a säljer de originalessensen till Champis.

Kolsyra har länge varit en populär tillsats i drycker eftersom den gör att drycken upplevs aningen fräschare, aningen friskare samt lite mer läskande. I öl samt mousserande vin uppstår kolsyran naturligt eftersom socker får jäsa i syrefattig miljö, men första gången man lyckades med att kolsyra vatten på artificiell väg var på 1700-talet.

Med en kolsyremaskin tillsätter man kolsyra med hjälp av en co2 cylinder. Soda Stream och Wassermaxx har identiska behållare på 425 gram kolsyra som funkar till samtliga moderna maskiner. En sådan kolsyreflaska kan kolsyresätta upp till 60 liter vatten och när den är slut byter man in den mot en ny hos sin återförsäljare. Det kostar ungefär 89 kronor (gentemot en ny som kostar 235). Soda Stream gas följer med när man handlar en ny Soda Stream medan en kolsyreflaska från Aga kommer med en ny Wassermaxx.