Jordgubbe – kalorifri smak från Aromhuset

Jordgubbar är väldigt somrigt och spelar i samma liga som glassen. Vi odlar, plockar och handlar dessa röda små juveler med mycket möda och då och då någorlunda dyra pengar, men ägnar sällan mödan eller slantarna någon längre eftertanke eftersom det är mer än bara den underbara smaken av jordgubbarna vi suktar så väldigt efter, det är hela känslan av sommar, avslappning samt nostalgi som jordgubbarna för med sig.

smaksatt mineralvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Det är en intressant frukt – jordgubben – då man oftast tar den för att vara ett stort bär, vilket egentligen inte är sant. Jordgubben är en skenfrukt – en uppsvälld blombotten och de egentliga frukterna är de små prickarna som täcker jordgubben. Det är dock vanligt accepterat att jordgubben är ett bär och har fått plats som ett sådant i vår kultur.

Jordgubben uppkom inte på naturlig väg, utan är en korsning mellan tre skilda sorters smultron från tre skilda kontinenter. Det var mellan Sydamerikanska jättesmultron, Nordamerikanska scharlakanssmultron och Europeiska parksmultron som man under 1700-talet odlade fram denna hybrid som hastigt blev omtyckt och spred sig över hela världen. Till Sverige kom jordgubben redan framåt slutet av 1700-talet och blev snabbt en uppskattad del i vår flora.

I Sverige skördas 20 000 ton jordgubbar per år och ändå importeras det på samma gång mängder av jordgubbar utifrån. Jordgubbarna har idag en odiskutabel plats i vår matkultur och en midsommar är ingen riktig midsommar utan jordgubbar.

Man kan nyttja jordgubbarna åt mycket. Naturligtvis är de utomordentligt goda att äta enbart som de är, med lite socker på, ihop med grädde eller en klick vaniljglass… Men jordgubbar är även poppis att placera på sommartårtan, att göra marmelad på, saft, läsk, godis, yoghurt eller smoothies med mera, med mera.

Det är jättehärligt att ha några jordgubbar i en bringare med kolsyrat vatten, det ser härligt somrigt samt inbjudande ut. Än godare är det att smaksätta det kolsyrade vattnet med jordgubbsarom från Aromhuset, smaken är söt, frisk samt somrig, utan att bli sliskig – och uppskattas av samtliga.

Aromhusets essenser består av inget socker och inga sötningsmedel, därutöver är de fullständigt fria från färgämnen samt onödiga kemiska tillsatser. Man tillsätter endast några droppar per liter och ens kolsyrade vatten får ljuv smak som kan drickas och bjudas till barn utan dåligt samvete. Man slipper sockriga saft- och läskdrycker, men får bibehålla den goda smaken av jordgubbe som friskar upp under varma sommardagar. Ca 2 ml essens av Jordgubbe är lagom åt en liter kolsyrat vatten, men man kan självklart ha i mer eller mindre om man tycker. Varje liten essensflaska från Aromhuset består av 30 ml arom.

Aromhusets Jordgubbe kan användas även åt övrigt. Ska man baka en riktig svensk jordgubbstårta med mycket grädde samt övrigt läckert så kan man ha en aning av Aromhusets Jordgubbe i grädden för att skänka tårtan ytterligare smak av denna sommarens främsta primör. Framställer man egen glass så kan man få fram smak av jordgubbe tillsammans med Aromhusets essens, likaså är det smakligt i filmjölken, yoghurten alternativt som smakförstärkare i ens sommarsmoothie.