Få den kryddiga smaken av eldig Absint, totalt utan alkohol

Kolsyrat vatten kan nu samt ha smak av absint som ju är en smak som förknippas med en del klassiska konstnärer. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är lätt att mäta upp med kapsyl alternativt doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak och aningen bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

sodastreamer kolsyrat bordsvatten smakerlemonadvichy vattenmineralvatten

Både Van Gogh samt Hemingway var kända för att värdesätta Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck innehållande nervgift som sades framställa bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar och bland bohemer. En del anser att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till vansinne.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som normalt ligger mellan 60-70 % så behöver man inte mycket för att känna sig snurrig i skallen. Smaken är oerhört utstickande med en touch av lakrits, den kommer sig från de olika kryddiga örterna som finns i receptet – bl a stjärnanis samt malört.

Vanligen blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar och blir otydlig. Att dricka Absint rent bränner ordentligt i halsen, även ifall smaken fortfarande är väldigt god.

Nu kan man erhålla smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens tillverkad på örtextrakt samt oljor som smakar exakt som den Absint man finner på Systembolaget, men utan att bränna i halsen eller skapa snurr i skallen. Smaken är kryddig samt eldig med en bitter underton vilket folk som har utvecklade smaklökar kommer att värdesätta.

Vill man så kan man testa att blanda en aning av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte bara till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till olika saker. Just Absint känns som en självklar arom att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar briljant som smakförstärkare i allting från te till grädde och bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 annorlunda smaker i sitt utbud, allt från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska samt klassiska smaker som man kan mixa efter eget sug. Doseringen är enkel med smakflaskans egen kapsyl eller medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja dosera 2 ml essens per liter vatten «Då får man en tydligare smak än det man kan hitta i butik.», säger han «Därefter kan man själv bestämma om man vill ha mer eller mindre i fortsättningen, eller vid annorlunda tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man handlar i butik idag är oerhört populärt, men Strand menar att valmöjligheten fortfarande är väldigt snäv. Allt detta kolsyrade vatten är enormt svagt smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så stort som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta själv och skapa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar även att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad samt beprövad och skiljer sig någorlunda radikalt från de andra, mer rena smakerna. Men Strand antar att ifall man tycker om smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.