En regelbunden vätskenivå håller dig kry och balanserad

Det finns vatten i det mesta, jordens yta täcks till största del av vatten och människokroppens i särklass största beståndsdel är vatten. Faktum är att det inte finns en enda organism på vår jord som inte är avhängig vatten för att överleva. En människa t. ex. dör på enbart några dagar ifall hon inte får i sig denna livets förfriskning.

kolsyremaskin

Rekommendationen som brukar ges till oss är att dricka mellan 1-2 liter vatten – förutom den vätska vi får i oss via maten. Om man svettas mycket, är aktiv, jäktad, är i varma klimat el. dyl. så tvingas man inta ytterligare mer än så. Få förstår vikten av det och slarvar med vattenintaget. De kortsiktiga effekterna av att inte få i sig tillräckligt med vatten är bl. a. slöhet, bristande koncentrationsförmåga, huvudvärk samt lätt irritation.

När man jobbar är det inte alltid så enkelt att minnas vattnet, möjligtvis känns en kopp kaffe som en mer logisk dryck när energinivån sjunker. Kaffe är vätskedrivande så gällande den så känsliga samt viktiga vätskebalansen är det en sann bov. När energikicken från koffeinet har lagt sig så är man plötsligt ännu tröttare och mer ofokuserad.

De långsiktiga effekterna av ett för lågt vattenintag är att kroppen blir mindre resistent mot virus och andra sjukdomar. Man drabbas också av de kortsiktiga effekterna ofta vilket leder till att man eventuellt ser sig själv som en människa med låg energi och bristfällig kapacitet att få saker uträttade. Man vill helst ta det lugnt och undgå anstränga sig för mycket. Det är ett destruktivt mönster, i synnerhet när man tänker på att lösningen är så enkel. Det är ju bara till att inta mer vatten.

Vätskeintaget bör vara utspritt i många mindre intag med jämna mellanrum under dagens lopp. En vattenautomat på jobbet underlättar för personalen att minnas att inta vatten kontinuerligt. Den gör det också aningen roligare och godare att dricka – särskilt ifall den är utrustad med dubbel kran och erbjuder både slätt samt kolsyrat vatten. De flesta moderna vattenautomater har kylare så att vattnet hela tiden ska kännas friskt och kyligt.

Kolsyrat vatten är uppskattat av många, bubblorna skänker en extra känsla av fräschör och efter intaget så känner man sig renad och uppfriskad. När man ser till handeln så säljs det idag massor av kolsyrat vatten, och bäst av allt säljer kolsyrat vatten som är aningen smaksatt. Man har länge kunnat finna bubbelvatten med smak av citron, men de senaste åren har marknaden svämmat över med kolsyrat vatten med massor av annorlunda smaker att välja mellan.

Gert Strand AB heter det företag som bland annat säljer varumärket Aromhuset – aromer för smaksättning av kolsyrat vatten. Strand har tagit fram 16 smaker av varierad sort – samtliga fria från både socker samt kemiska sötningsämnen, och de har nått rejäla framgångar på kort tid. Nu har han tagit sikte på arbetsplatsernas vattenautomater och lanserar sex av sina smaker – äpple, granatäpple, hallon, blåbär, persika och melon – i ny, större flaska, med en utförligt framtagen pump för lätt dosering.

Man avgör själv hur mycket smak man vill ha på sitt vatten och doseringen går på en halv sekund. Med Aromhusets smaker vid vattenautomaten på jobbet så kommer varenda personal ha lättare för att minnas att hålla vätskebalansen under kontroll – något som både arbetsgivare och medarbetare vinner på.