Vad är ID-kapning och dess konsekvenser?

Ett lätt brott

ID-kapning är ett av de brott som är definitivt enklast att fullborda med stor framgång, utan att man åker dit. När brottsbenägna personer med speciell teknisk kunnighet inser detta så testar de sin lycka på andra människors bekostnad och går det bra, vilket det i regel gör, så fortsätter de i ett högt tempo.

I boken finns en och bra checklista. Kapningsboken finns tillgänglig att låna som e-bok på biblioteken samt kan köpas på allt-fraktfritt.se. Klicka på bilden av boken för mer tips.
Länk till mer detaljer

Livet slås i spillror

Offret för ID-kapningen kan lida i varierad utsträckning. Ibland är ID-kapningen mild, möjligen något litet köps i ditt namn med dina pengar, eller så registreras du på en hemsida eller ett forum utan din egen intention. Man har tur om det stannar vid det, vilket det gör ibland. Vanligtvis går det dock mycket längre och hela livet kan slås i spillror genom att man döms för brott man inte begått, eller fullkomligt ruinerats genom tömning av ens sparkonton. I värsta fall har även lån upprättats i offrets namn, lån som offret sedan sitter fast med.

En ökning väntas

Man väntar en explosionsartad ökning av ID-kapning, allt fler blir allt skickligare på att navigera online och i takt med att hela världen så småningom sköter allt mer on-line.

Kvinna fick fängelsestraff för sin godtrogenhet

År 2008 föll en lättlurad kvinna för en version av ett så kallat Nigeriabrev. Efter att hon hade lovats miljoner av sin ID-kapare lämnade hon ut känslig information. Han skickade en oäkta check till henne på det belopp hon hade lovats och hon fick av banken den summa som checken visade utan strul. I utbyte mot pengarna skulle kvinnan återsända en rätt så stor andel av den summa hon fått ut, vilket hon även gjorde. Ett tag senare insåg banken att checken var oäkta och kvinnan åtalades. Två års fängelse blev hennes straff.

Där det känns tryggt slås man hårdast

På stora, välkända försäljningssajter såsom Tradera, Blocket och eBay sker en hel del ID-kapning. Konton som varit inaktiva under en längre tid kapas och säljer varor under kontoinnehavarens namn. Eller nya konton öppnas genom anonyma IP-adresser i kapade personers namn.

Det handlar ofta om dyra varor såsom telefoner, datorer och designerkläder och när varorna uteblir så kontaktar muttra kunder en inget ont anande ID-kapad individ. Offren här är både köparen samt “säljaren”. Under de dagar som det tar från insättning av pengar för produkten tills kunden anar oråd och tar kontakt med den person som står som försäljare hinner ID-kaparna undanröja de spår som möjligtvis skulle ha lett till dem.

Den vanligaste formen av ID-kapning

En av de allra vanligaste – samt enklaste – formerna av ID-kapning är det där ett vanligt kreditkort används av en ickebehörig person. Idag medges köp med kreditkort ofta utan vare sig PIN-kod eller legitimation, särskilt på nätet. Får man bara tag på ett kreditkortsnummer så kan man shoppa loss tills kontosumman tar slut. Under 2012 kapades 65 000 svenskars kontokort varpå en sammanlagt summa på 2,7 miljarder stals.