Så skyddar du dig mot ID-kapning

Man märker inte att man blivit ID-kapad förrän det är för sent

En av de värsta sakerna med ID-kapningsbrott är att man inte märker att man har fått sin identitet kapad förrän det är för sent. Pengarna är borta från kontot, alternativt så inser man plötsligt att man är skyldig att betala tillbaka lån som man själv aldrig beställt eller mottagit några pengar från.

I boken förekommer en och bra checklista. Kapningsboken finns som e-bok i biblioteken samt kan köpas på allt-fraktfritt. Klicka på bilden av boken för mer tips.
ID-kapning

Förargelse och uppgivenhet är milda ord för att beskriva känslan, för många är upplevelsen livsomvälvande – på ett högst negativt vis. När man inser att man har utsatts för ID-kapning så vänder man sig självfallet till polisen , men trots starka insatser är det sällan som ett välgjort ID-bedrägeri går att spåra samt reda ut.

Förebyggande åtgärder

Vad man ska åstadkomma istället för att ignorera varningarna samt hoppas att man slipper bli offer för en ID-kapare är att utföra samtliga de förebyggande åtgärder man kan – det finns faktiskt mycket man kan göra för att skydda sig från ID-kapare utöver att endast vara vaksam med var och hur man sprider personlig upplysning. Det finns säkerhetstjänster att abonnera på, man kan gå samman med grannar för att motverka brevlådevittjning i bostadsområden, och man kan se till att sprida ut sina pengar på många olika konton så att man har back-up ifall det värsta skulle ske.

Dog Security bevakningstjänst

Genom att betala en struntsumma per år får du tillgång till en mycket effektiv bevakningstjänst kallad Dog Security.

Ifall någon skulle begära adressändring åt dig, med uppsåt att få din post levererad till sig för att på så sätt enkelt kapa din identitet, så varnas du av Dog Security när adressändringen sker. Är det du personligen som ändrar adress p.g.a. en reell flytt så kan du bara bortse från varningen som kommer. Det ger dig full koll på om eller när någon som är ute efter att bedra dig håller på att skrida till verket, och du har möjlighet att hejda denne genom att anmäla situationen till polisen innan ID-kapningen genomförs. Detta skyddar inte bara dina egna intressen utan ger polisen ytterligare möjligheter att fånga ID-tjuvar innan de ställer till med besvär.

Det finns också ett flertal andra indikationer som bevakas med Dog Security bevakningstjänst. (Läs mer här.)

Grannsamverkan

Bor du i ett villaområde där åtskilliga av dina grannar passar in på profilen för inom ID-kapning särskilt utsatta personer, dvs stabila medelinkomsttagare i åldern 25-40 år utan betalningsanmärkningar, så kan det vara en god idé att samverka för att förebygga vittjning av brevlådor. De tryggaste bostadsområdena är de mest utsatta och en gärningsman går ofta omkring i samma område många gånger för att få tag på så många högprofilerade offers privata information som möjligt.

I grannskapet kan man komma överens om olika spaningsrutiner och gärna också bestämma sig för att fotografera misstänkta gärningsmän så att Ifall en ID-kapare rentav dyker upp så har man större chans att få fast denne. En annan verkningsfull metod är att skriva ned (eller fotografera med hjälp av mobiltelefonen) okända bilars registreringsplåtar. Det blir betydligt lättare att fälla en ID-kapare för brott ifall det finns fysiska bevis samt kopplingar.

Hemförsäkring

Många försäkringsbolag inkluderar idag försäkring mot ID-stöld, bland annat finns detta tillägg hos Folksam, Länsförsäkringar samt Lärarförsäkringar. Helt klart en sak man ska kolla upp!

Flera konton samt kreditkort

Det är ett stort misstag att ha samtliga sina pengar på ett och samma kort. Man kan ha sitt kreditkort laddat med de pengar man behöver var vecka eller månad och hellre utföra täta överföringar mellan olika konton. Sparkontot, som inte är kopplat till ett kreditkort över huvud taget, är det tryggaste stället att samla större summor på, men det ultimata är att ha flera olika konton och kreditkort som back-up.

Ett ICA-kort har två konton och det ena går inte att nå med kreditkortet så lägger man in pengar på sitt ICA-konto varje månad kan man se till att göra regelbundna överföringar istället för att ha en stor summa på det konto som ICA-kortet leder till.

Sprid ingen information om när du är bortrest

När man planerar att lämna ditt hem, för att bege sig på semester eller resa bort i jobbet eller dylikt, så är det idag vanligt att man annonserar ut detta i sociala forum som på Facebook eller Twitter. Detta handling är som att ropa efter ID-kapare och något samtliga ska vara extremt försiktiga med. Ens födelsedag, adress, telefonnummer samt andra personliga uppgifter bör inte heller finnas på forum samt i social media.

Kopiera allihopa dina känsliga handlingar

Att fotografera alternativt kopieraeller lista alla känsliga dokument samt handlingar som kreditkort, pass, ID-kort, körkort m.m. är en oerhört bra back-up ifall något skulle ske. Sällan memorerar man de uppgifter som finns på ens handlingar, men har man dem tryckta i papperskopior placerade i bankfack eller på annat oåtkomligt ställe, och/eller sparade som krypterade dokument på dator (och back-up!), så är man relativt säker ifall man skulle bli av med någon av handlingarna.
En sådan fil kan finnas på ett USB-minne eller i datorn. Filen kan krypteras så ingen annan kan öppna den. Annorlunda Zip-program kan göra detta och det finns en mängd program på internet som är gratis.

Olika lösenord

Majoriteten av oss använder samma lösenord till allt, möjligen växlar vi mellan två olika. Dessutom är det vanligt att lösenorden vi väljer är enkla, för att vi ska minnas dem lättare. Detta system är som bäddat för kapning. Var inloggning bör ha sitt eget exklusiva lösenord och helst något av kombinerat slag – som en mix av stora och små bokstäver plus siffror. För att minnas lösenorden kan man skapa en simpel Excelfil som man krypterar och har på sin dator, plötsligt har man ett mycket tryggare nätliv, och enbart ett lösenord som man måste memorera – det som öppnar ens krypterade Excelfil.

Det finns krypterade säkra lösenordsskyddade system som håller reda på alla lösenord på internet. Det som förmodligen är bäst är Rorm
som också kan generera säkra lösenord.

Låsbara brevlådor hjälper inte

Låsbara brevlådor som påstås vara “säkra” mot brevfiske fungerar inte. Det går att fiska upp posten i alla fall, ofta genom att enbart stoppa ner handen. Annars med “plocka upp” verktyg.
Har man en villa med en stor hög brevlåda och gör sig besväret att låta posten ramla ända mer i botten – i marknivå – så försvårar man brevfisket. Då ökar risken för upptäckt och ID-kaparen väljer kanske nästa hus i stället.