Så går du till väga ifall du blir ID-kapad

Eftersom ID-kapning på det vis det sker idag är ett förhållandevis nytt brott – och ett brott som eskalerar i oerhört hög fart – så är det få som vet vad man måste göra när man inser att en ID-kapning har ägt rum. Checklistan ser likadan ut för såväl utsatta privatpersoner som företag, och en annan gemensam sak är att man måste handla omgående. Ju fortare man agerar när man har blivit utsatt, alternativt ens enbart misstänker att man har blivit utsatt, för ID-kapning, desto mindre brukar konsekvenserna bli – även om de kan bli ganska stora ändå ifall man har otur och inte har vidtagit några preventiva säkerhetsåtgärder.

I boken finns en lång och bra checklista. Boken finns gratis som e-bok på biblioteken samt kan köpas på allt-fraktfritt. Klicka på bokomslaget för mer info.

Checklista

1. Först av allting ska man spärra allihopa sina kreditkort, det är i regel just kreditkorten som är av största intresse för ID-kaparna, även om del hellre satsar på att låna pengar i ens namn.

2. Kontakta banken! Ifall ID-kaparen försöker skaffa nya kreditkort, en ny bankdosa eller dylikt så är det banken som måste se till att dessa på en gång förlorar sina värden.

3. Spärra ditt personnummer hos samtliga kreditupplysningsföretag, den som vill ta lån i ditt namn kommer att nyttja sig av ditt personnummer och kommer inte få ta ett lån ifall din identitet är spärrad hos kreditupplysningen. Idag finns det fem olika krditupplysningsföretag i Sverige:
-UC
-Soliditet
-Syna
-Creditsafe
-Business Check

IDpansar

4. En polisanmälan ska göras i ett så tidigt skede som genomförbart. Ju snabbare man får igång polisen med ens ärende, desto större chans har man att reda ut det.

5. Ifall ens körkort blir stulet ska man underrätta detta till Transportstyrelsen, samt anmäla det till Polisen. Om det handlar om ett försvunnet ID-kort ska man anmäla händelsen till utfärdaren av kortet, och Polisen.

5. Den som känner sig ängslig efter ett ID-kapningsattentat kan kontakta Stöldskyddsföreningen för stöd samt vidare råd, denna tjänst är gratis.