Utrusta din hund med en hundsele

Den hund som bär en hundsele behöver ej nödvändigtvis vara okontrollerbar för ett vanligt halsband. En hundsele är istället ett snällare sätt att dirigera sin hund ute än ett halsband är. Hundar kan dessutom få nackskador av vanliga halsband som brukas felaktigt.

Hundselar kan se ut på massor olika sätt och varierar förstås i både kvalité samt prisklass. Vilken typ av hundsele man köper beror på vad den ska användas till och vilken typ av hund man äger. Vill man ha en promenadsele till sin lilla chihuahua så köper man en avvikande sele mot vad den som vill ha en dragsele åt sin dobermann gör.

Att gå ut och promenera med en hund i sele är inte nödvändigtvis lättare än att ha dem i halsband, hundar är relativt starka även i kroppen, men eftersom en hundsele är så mycket skönare för hunden kan det hända att den känner sig mer tillfreds med en sele och därför drar mindre. En del hundar drar nämligen för att försöka ta sig loss från det obekväma halsbandet.

Spårning är en oerhört folklig sport bland hundägare, hundar älskar att spåra och lär sig snabbt, vilket gör det till en skojig sport för både hund och ägare. En spårsele är bra att ha så att hunden kan springa och spåra obehindrat i frånvaro av ett störigt halsband kring halsen. Åt sin spårsele är det bra att ha en spårlina så att hunden får ränna relativt ohindrat när den spårar. En spårhund jobbar med full koncentration och ett rejält mått av entusiasm, så hämmande halsband och för korta koppel är inte populära.

Dessutom finns det också dragselar som är snäppet mer avancerade än spårselar. En hund som måste dra en vikt efter sig behöver bra stöd för kroppen för att mildra dragningen och en komfortabel sele som ej skaver. Det är mycket relevant att tänka på att vara noga med hundens mått när man köper en hundsele, särskilt en dragsele, med tanke på att den annars lätt klämmer, gör ont alternativt skaver. En kortpälsad hund behöver därtill redigt med vaddering mellan remmar samt päls.

Dragselar innehåller de klassiska remmarna runt bröstkorg och runt bringan, men sedan löper det även remma över dess rygg och om dess svansrot, allt för att ge hunden så bra stöd som möjligt. Man kan låta sin hund dra en mängd annorlunda föremål såsom slädar, skidor, pulkor, cyklar och vagnar av olika slag. En hund är verkligen en bra kamrat när man beger sig ut på utflykt i det gröna, inte endast som följeslagare utan även som drag- och bärhjälp.

När man investerar i en hundsele så ska man såklart se till att den kommer att passa den hund man avser den för, samtidigt är det betydelsefullt att den är ordentligt vadderad och riskfri nog för ens fyrbente vän. De flesta selar innehåller läder alternativt diverse polyestermaterial och vilken som är bäst beror på ens behov. En bra sele kan hålla livet ut och brukar kosta några hundralappar. Det är en mycket förnuftig investering.

Om man bryr sig om sin hund, dess välbefinnande samt komfort så är enhundsele ett bra alternativ till obekväma och emellanåt smärtsamma halsband. Om hunden drar i sin sele så behöver den tränas för ett strypkoppel kommer enbart att rätta till problemet temporärt, snart tränar den upp sina hals- och nackmuskler och drar lika mycket med stryphalsbandet som med det vanliga. Dessutom kan man skada sin kompis med ett halsband, vilket man inte gör med hjälp av en välsittande hundsele.