Hundselar finns i olika material och kvalité

En hundsele kan användas för annorlunda syften, och idag finns det mängder av diverse varianter. Man brukar kunna dela upp selar i två huvudsakliga kategorier – spårsele samt dragsele, men sedan finns det också selar som helt enkelt funkar i utbyte mot hundhalsband.

Ett hundhalsband fungerar skapligt på många hundar, men man ska vara medveten om att skador som whiplash kan drabba hundar om man drar för hårt i deras halsband. Det är heller inte särskilt härlig att bli dragen i halsen vilket kan göra att hundar rycker ännu mer än nödvändigt i ett försök att komma undan sitt halsband. Med hjälp av en sele blir det både smidigare att kontrollera sin hund och – framför allt – betydligt skönare för hunden.

Hundselar för spårning, så kallade spårselar, nyttjas när man tränar sin hund i spårning. Hundspårning är en mycket omtyckt hundsport som engagerar flera människor samt hundar i Sverige. En spårsele till hund brukar utgöra en kraftig rem som går kring hundens bröstkorg och en som löper över dess bringa. Kopplet brukar fästas i en ring på ryggen. När en hund spårar blir den otroligt entusiastisk och således kan det vara bra att ha en spårlina till så att hunden har möjlighet att rusa runt tämligen ledigt.

Det finns även behov av duktiga spårhundar inom polisen och i somliga regioner genomför man spårhundsutbildningar. Dessa kan stödja polisen att ta fast brottslingar på flykt eller narkotikabrottslingar.

En dragsele skiljer sig från en spårsele i det att den består av fler remmar för högre komfort för hunden. Draghundar jobbar hårt och med viss tyngd så här är det ännu viktigare att man verkligen äger en hundsele som passar hunden perfekt. En dragsele ser ut som en spårsele men har också remmar som löper under hunderns rygg samt runt dess svansrot. Generellt finns haken för dragkopplet baktill, vid svansroten, men i en del fall fäster man istället vid hundens sidor.

Dragselar kan man använda till en rad olika ändamål, allt från spann till släde, pulka och vagn, men också särskilda cyklar. Hundintresset är stort i Sverige och med det utvecklas allt fler sporter där hundar fått en viktig funktion. Att cykla runt på somriga vägar, dragen av sin hund är en syn som inte kommer att vara allt för exceptionell inom en snar framtid. Det bästa är att hundarna älskar motionen lika mycket som den som får åka cykel där bak.

Hundselar används dessutom till ledhundar som hjälper äldre och funktionshindrade människor i samhället.