Förse din hund med en effektiv hundsele

En dragsele hund är en sele, eller ett sorts koppel om man vill, som används när hundar ska dra något, t ex en cykel, spann, en pulka, en släde eller spark/skidor. En dragsele hund kan på många sätt påminna om spårselar, men det finns betydelsefulla skillnader.

En dragsele har mycket gemensamt med en spårsele, bland annat så är inga av dem skapade för att hunden ska ta sig framåt med linor om halsen. Istället går selarna ut på att hunden ska föra sig framåt med hjälp av bröstkorgen och axlarna. En spårhund ska inte behöva dra särskilt tunga vikter medan en draghund bör göra just så. Antagligen är det en slädhund i fjällen alternativt en hund som ska dra vagn eller cyklar på torr mark. Oavsett vad det är den ska dra så är det betydelsefullt att ens dragsele hund sitter som den ska så att hunden inte behöver drabbas av smärtsamma brännskador och slitningar.

En Spårsele är utformad för att det ska vara enklare att greppa hunden när den spårar. Hundar som ska spåra är väldigt fokuserade och kan dra någorlunda mycket, för den skull behöver man något kraftfullt att hålla i. Spårselar ser ut som en hundsele, med band omkring bröstkorgen och över bogen.

En dragsele hund har oftast ännu fler remmar att fästa om hundens kropp än en spårsele har. Remmar över bröstkorg samt bringa finns såklart, men sedan brukar det även löpa remmar över ryggen och om svansroten. Var fästet för dragkopplet finns beror på vad det är hunden ska dra. Ska du bruka dragsele hund för linkörning eller cykel så är det bäst med ett fäste intill svansroten, men ska hunden dra släde så bör det finnas fästen vid sidorna och en rejäl rem över bringan.

En hundsele ska ha lång hållbarhet, annars duger inte kvalitén åt ens bäste vän. En oerhört bra dragsele kan hunden använda sig av hela livet. Priset för en kvalitetsele ligger på allt från ett par hundralappar och uppåt och det kan vara bra att fråga någon påläst vilket fabrikat och modell som är lämplig för just din hundras på bästa sätt, bra passform är oerhört viktigt. Från somliga märken kan man till och med köpa hundselar från efter specialmått.

När det gäller material är det lite av en smaksak, de flesta ergonomiska selarna idag är framställda i slittåliga material som polyester. Dessa brukar även vara vadderade så att det ej ska uppkomma skavsår hos hunden. Läder är både mjukare och mer klassiskt och funkar bra så länge selen sitter bra på hunden.

Samtliga som äger hund vet hur lojal samt trogen en hund är, kärleken till dessa fyrbenta vänner är stark och ännu starkare från hundens sida, för den skull förtjänar de det bästa. Om man har en draghund så bör man investera i en dragsele hund som passar just den hund man äger, helt efter dess egna mått så att passformen är felfri och skaderisken reduceras. Genom att skaffa en bra dragsele hund visar man att man bryr sig om sitt trogna djurs hälsa.