Mousserande vin på hemmagjort vis

Att brygga sitt eget mousserande vin kan vara en väldigt svår process om du väljer att producera det genom den traditionella “Methode Champenoise”.

Men det finns en alternativ procedur som ger fantastiska resultat med ett minimum av möda.

Även mousserande vin kan göras från en mängd annorlunda material, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att använda en bra kvalitet samtliga druvor produkt för att åstadkomma champagne.

Innan vi börjar bör jag att det givetvis förekommer ett enklare sätt som också ger ett godare vin. Beställ en vinsats från vinsats Här ifrån hembryggning.se, prisad.se eller liknande webbutik.

Du kommer att behöva en hydrometer innan du börjar brygga din ”champagne”.

Dessa kan köpas tämligen billigt online.

Det är betydelsefullt att utgångspunkten visar mellan 1,070 och 1,080 och ej mer.

Dessutom behöver du ett grundligt hembryggningspaket för de inledande bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (ej att blanda ihop med kronkorkar och buteljeringshattar), eftersom de ska fungera som en preliminär tryckhållare.

Du behöver likaså en kapsyltång samt några hattar för den andra bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne flertalet faser).

1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att tillverka vitt vin upp till slutet av jäsningen.

2) Så snart jäsningen har upphört, använd hävert för att överföra vinet till en öppen hink.

Vinet bör helst vara lite grumligt, ifall inte tillägga lite jästsediment som kommer från botten av jäsningskärlet.

3) Gör en enkel sockerlag innehållandes 25 gram rörsocker per liter vin.

För att göra denna sirap, värm en mix av en del vatten samt två andelar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är uppnådd.

4) Rör om sockerlag, försiktigt men noga, i vinet.

5)

Kommande moment är buteljering med hjälp av hävert, överför vinet omedelbart till champagneflaskor använd enbart flaskor avsedda för mousserande viner, andra glasflaskor kommer inte att klara av att hantera det tryck som byggs upp.

6) Ställ flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader. Vinet bör vara färdigt nu med viss sediment på botten, ifall inte låt stå i ytterligare en månad eller till dess det blir kristallklart.

Efter denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Detta kommer att hjälpa hålla ned jästen när du häller upp.

När flaskorna ska öppnas är en känslig operation där det mesta av innehållet kan spruta ut ifall du inte utför det på korrekt vis.

Såvida du inte är en mästare på denna färdighet kan detta kanske vara ett gott råd:

Snabbhet är det väsentliga i denna process om du vill behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en innehållslös mottagare på en vinkling framför flaskan som du även vinklar och ta bort locket på flaskan.

Det tar lång praktik att åstadkomma att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det nu finns någonting som kallas ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag har inte skrivit någonting om den vanliga vintillverkningen som behövs som grund till detta, samtliga tillbehör för detta hittar du lätt på internet.