Många användningsområden för målarsoda

Vattenfritt natriumkarbonat kallas även för målarsoda och är ett effektivt rengöringsmedel som funkar mycket bra för varierande typer av tvätt. Innan man till exempel vävsätter eller tapetserar kan målarsoda vara till enorm användbarhet. De väggar som inte kräver förarbete ska tvättas noggrant med målarsoda. För att effektivt tvätta av fett och smuts så ska svamp användas. Skölj den regelbundet med vatten.

Man behöver inte bara använda målarsoda för att göra rent målade ytor. Natriumkarbonat är nämligen kraftfullt alkaliskt och kan bryta ner det ytskikt som finns på den gamla färgen. Det resulterar i att ytan blir matt och medför att ny färg eller tapet ges bra fäste. Målarsoda kan alltså användas som rengöring innan målning.

För övrigt kan målarsoda funka bra åt att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att till exempel behandla trall. Förutom till grovrengöring används natriumkarbonat ofta i tillverkningsindustrier eftersom det består av ett starkt alkali. målartvätt handskar Glas- och tvåltillverkning är industrier där ämnet används flitigt.

Den kemiska formeln för natriumkarbonat är Na2CO3 och är ett av världens mest använda kemiska ämne på jorden. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3).

Det är på intet vis farligt om ämnet råkar komma i kontakt med huden. Dock måste man vara noggrann med att inte få det i ögonen då det kan medföra irritation. Under förutsättning att koncentrationerna av natriumkarbonat är väldigt låga så är det heller inte farligt att förtära det.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men kan även produceras artificiell väg. De största naturliga fynden av natriumkarbonat finns i exempelvis USA, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika, Turkiet och Kina. I den konstgjorda processen av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Natriumkarbonat är inte illaluktande och är effektivt för att neutralisera många fläckar och lukt. Det passar bra för all variant av rengöring av tyngre smuts. Det kan upplevas en aning frätande så därför bör handskar samt skyddsglasögon användas.

Alternativ benämning för målarsoda är tvättsoda, men oavsett vad det kallas så finns det oftast att köpa i dagligvaruhandeln. målartvätt innan målning Natriumkarbonat brukar gå under benämningen målarsoda i främst färgbutiker. De annorlunda fabrikaten av målarsoda som finns på marknaden är oftast lätta att dosera och återförsluta. Ställ dock krav på att flaskan du inhandlar har en barnsäker kapsyl.