Använd mjölksyra för att få nyttigare grönsaker till middagen

Mjölksyrade grönsaker går enkelt att ordna med tanke på hur lätt det är att köpa mjölksyra på webben. Anledningen till att så många väljer att syra grönsaker är att detta är bra för våra magar. Med mjölksyra vegan så kan man även kringgå att förtära animaliskt och likväl ta del av det som man annars hade fått i mejeriprodukter.

Vad är I själva verket mjölksyra och hur framställs den?

Den som undrar “vad är mjölksyra?” kan få intrycket av att det här är en syra som man får från mjölk men så är det icke. Det rör sig om en karboxylsyra som därtill är mycket beaktansvärd inom biokemi.

mjölksyra

Det var den svenske kemisten Carl Wilhelm Scheele som upptäckte syran i sur mjölk år 1780, och i början av 1800-talet så såg Jöns Jacob Berzelius och mjölksyran också uppkom i muskler då de utsattes för kraftig påfrestning.

Du vet kanske hur det känns att springa ett långt lopp när musklerna börjar framställa mjölksyra. Detta är inte bekvämt men det är heller inte farligt. Det är L-mjölksyra som uppkommer i våra muskler, och när man anstränger sig hårt så kan det bli så att kroppen inte hinner få dän syran från musklerna vilket leder till större ansamlingar som kan kännas av.

Man kan få L-mjölksyra och D-mjölksyra genom att låta Lactobacillus bakterier bryta ner mjölksocker. Det är just den här bakterien som får mjölk att härskna och som har gett syran sitt namn.

Men mjölksyran som finns i mejeriprodukter har ej skapats med surning. Nuförtiden så tillsätter man syran som man har framställt från melass, potatis alternativt majs. Det är därför som syran är en komplett vegansk produkt som också veganer kan nyttja sig av.

Varför använder man sig av tillsatt mjölksyra i mejeriprodukter?

Det kan ju verka lite märkligt att man tillsätter den här syran i mejeriprodukter men faktum är att det är det här som skänker oss den vackra tjocka konsistensen på produkter som filmjölk och yoghurt. Mjölksyran koagulerar kasein proteiner så att man får den vackra konsistensen.

Man kan likaså använda sig av den här syran i syftet att bevara födoämne (genom att sänka pH så lågt att bakterier icke överlever9 och när det rör sig om ett konserveringsmedel så har det beteckningen E270.

Som kur efter en lång antibiotika kur

Ifall man har gått på antibiotika under en längre tid så kan det bildas snedfördelning i kroppen och man kan behöva ladda på med goda bakterier igen. Här är mjölksyran riktigt bra och den finns i hälsoprodukter som tabletter med probiotika. Faktum är att man kan säga att probiotika samt mjölksyran är detsamma.

Men man måste ej ta tabletter då man själv kan införskaffa koncentrerad mjölksyra och använda denna att syra grönsaker med. Mjölksyrebakterierna som man får i sig är riktigt bra på att forma en miljö i våra slemhinnor som andra farliga bakterier inte trivs i.

Det har också visat sig att mjölksyrabakterierna kan hjälpa vår kropp att ta upp mer av de vitaminer och mineraler som vi behöver. Om man syrar grönsaker så kommer de viktiga bakterierna att finnas kvar. Probiotikan dödas icke eftersom man inte värmer upp maten som vid vanlig tillagning.