Sukralos är ett prima sötningsmedel om du vill baka sött men undvika socke

I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är dock inte varje gång så enkelt att upptäcka korrekt medel eftersom de annorlunda varianterna har lite skilda egenskaper och därmed passar skilda ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är alldeles utan kalorier. Det här är ett medel som kan användas för bakning men det är betydelsefullt att begripa hur man ska använda det på korrekt sätt.

sucralos

Vad är egentligen sukralos och är det säkert att använda?

En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta olika bakverk och livsmedel är att det här är ett medel som är sötare än flera andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som även används för att söta utan att tillföra kalorier.

Sukralosen framställs från fullkomligt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med flertal fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning därför att det går att hetta upp. Det är också därför som sukralosen är ett så bra val då du vill inta bakverk men hålla vikten.

Precis som med så mycket annat i livet så ska man inte förstora användandet av sötningsmedel men det finns ingen orsak till att vara rädd för sukralosen. Den är tillförlitlig att använda och det speciellt i bakverk samt godis som man gör hemma.

Sukralos kan däremot vara komplicerad att hitta i butiker men finns på internet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.

Andra former av sötningsmedel som likaså kan vara av intresse

Den som börjar med en diet där socker ska uteslutas blir glad av att se att det finns gott om valmöjlighet. Man kan söta maten med andra medel som exempelvis erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron samt melon) som används i flera kända sötningsmedel som exempelvis sukrin. Ifall du testat sukrin i kaffet så kanhända du rynkar på näsan och det är ej så underligt, jämfört med sukralosen så är erytritolen inte lika stark.

Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som också har namnet björksocker. Detta är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis och tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är likaså för den skull som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av flertal tandläkare som ett substitut till godis med socker.

Något som är gripande med xylitolen är att den inte endast ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan också hämma tillväxten av en del bakterier och det här kan resultera I att ett barn ej får öroninflammation!
Detta kan vara bra att känna till om man är förälder till att barn som ofta har problem med öronen och som skulle kunna behöva något gott samt nyttigt att bekämpa detta med.

Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har bristfällig smak. Stevia har en besynnerlig lakritsliknande bismak som massor tillverkare försöker hemlighålla med att tillsätta smakämnen. Många sötningsmedel smakar kemikalier alternativt smakar så dåligt att man brukar mixa flertal annorlunda i ett försök att få bättre smak. Vissa sötningsmedel tål ej värme eller minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är kostnadskrävande) och näst bäst Erytritol.

Men hur nyttigt är det egentligen att kompensera sockret?

Det är inte längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är förträffligt för tänderna. Men man ska tänka på att det ej hela tiden är att förespråka de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och detta kan vara farligt om man får i sig för mycket.