Att vara rookie med LCHF

LCHF förklarat

LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ungefär En aning kolhydrater samt mycket fettrik kost. Detta är en ganska ny benämning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ned i kroppsmassa. Det var dr. William Banting som främst dokumenterade dieten samt gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han såg att när människor minskade ner på socker, öl, bröd och potatis så tappade de i vikt väldigt snabbt. Läs mer härLCHF-dieten enligt Bantings bok glömdes dän under centrum av 1900-talet samt man började koncentrera på att istället ta bort allt fett ur kosten, vilket oxå funkar i teorin, men folk gick hungriga och föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.

Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna kvar. Man får äta sig mätt av massor av goda maträtter som är rika på protein samt – före allt – fett. Det är ovant för folk som försökt gå ned i vikt fordom att plötsligt måste lägga till en mängd fett i sin mat, fettet som man fordom trott var den fina figurens värsta motståndare!

Anledningen ligger i att om kroppen känner sig förvissad med vetskapen om att fettvävnad ständigt delas ut i överflöd, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nära nog ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.

Proteinintaget ska vara på ca samma grad som man tidigare oxå fått rekommenderat, eventuellt något högre. En bra distribution tittar på ut ungefär såhär:

Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10

Detta innefattar nämligen för normal LCHF, varken superstrikt alternativt lite mer generös. Vilken nivå man själv mår bra av att ligga på får man prova fram, men för att snabbt gå ned i kroppsmassa är det bra att förtära så en aning kolhydrater som möjligt, det finns de som inte äter en enda kolhydrat under speciell tid för att maximera viktnedgången och fettförbränningen.

Äta gott med LCHF

I begynnelsen kan det kännas häftigt att avsäga sig saker som fordom fyllt ens måltider, som pasta, ris, fralla, potatis, rotfrukter – och godis förstås. Vad lägger man nu vid sidan om köttet? Och hurdan ordnar man nu fredagsmys? Och vad kan man inmundiga egentligen?

I frekvens med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter och nya recept, allt för att göra dieten så alldaglig som genomförbart att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, äta LCHF-pasta samt sjögräsnudlar, samt njuta av tiramisu, cheesecake och ett litet antal rutor mörk choklad då och då. Den som verkligen undersöker möjligheterna i LCHF behöver inte fattas någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.

När det gäller dryck så är bubbelvatten både gott samt läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- och kalorifria smakgivare till bubbelvatten – oavsett man handlat det från butik eller kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.

I Aromhusets sortiment finns oxå kaffearomer, gräddaromer och et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en endaste droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att smaksätta tjock yoghurt och vipsad grädde med och ihop med en alternativt två droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, helt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att köpa på www.allt-fraktfritt.com.