Absinthe Alkohol, Blott en drink alternativt en legend?

Flera människor antar att absint är en likör, men det är minsann klassificerad som sprit alternativt alkohol främst alldenstund det ej är buteljerat med tillsats utav socker.

En numera nära nog utsuddad gräns säger att en likör är alkohol med tillsats utav socker och smakämnen – samt då börjar väl nära nog all sprit som saluförs nu heta likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron alternativt blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en kraftig växtbaserade sprit som destilleras med malört samt anis, men är oxå känd för att inneha övriga aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens beteckning Artemisia absinthium.

Absinthe sprit finns i flera annorlunda typer.

Dess vidareutveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att efter att spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du kanske förstår, var kvaliteten på de annorlunda märkena mycket varierade, typ vin är idag, samt de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och använde mestadels ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som heter “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dessa billigare sorter som innehöll en del alternativt ingen anis, fänkål eller någon utav de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt accelerera poopulariteten för absint och bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

Medans alla innehar sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”: Absintinfo..

Det finns även några betraktas som “special absint” som är helt exklusiv samt annorlunda.

Det är många legender samt myter runt absint sprit, som dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) därför att det (oftast) har en smaragdgrön kulör.

Början såldes det som ett universellt läkemedel, antagligen på grund av fördelarna med malört samt andra örter.

Det rekommenderades för behandling utav epilepsi, kolik, gikt, njursten, och mycket mer.

Så småningom såldes det både som en huskur samt en aptitretare.

Den hade en exklusiv effekt på dem som drack det, det till samt med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög användning utav absint var kopplat till hallucinationer, våld och missmod.

Kanske det är på grund av detta det fick så mycket eloge av bohemiska typer samt konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway samt Oscar Wilde.

Legenden uttalar att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar utav sitt ena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så populär i Frankrike, särskilt med bohemiska författare samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Man kan hitta det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Alldenstund produktionen av drycken ökade så gjorde även efterfrågan, och ganska snart sjönk priset så att samtliga drack den.

Detta varade tills några galna folk förstörde allmän övriga.

Det fanns flera planerat dråp som var kopplade till förbrukning av absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj och därnäst sej själv.

Vid det laget var det Schweiz som främst förbjöd den legendariska dycken men flera andra länder följde kort därefter.

Ehuru det ännu minsann inte är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den kända gröna drycken växer nu i folkgunst åter.

Idag när man har lärt dig ett litet antal intressanta fakta om absinthe, kommer jag bevilja dig själv bestämma om det blott är en annan dryck, eller kanske mer utav en legend.

Med det växande folkgunst som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta samt se om historien upprepar sej.