När du inte längre tappar kilon under 5:2-dieten

En av de främsta anledningarna till att många påbörjar 5:2-dieten är för att gå ner I vikt. Efter enbart ett par veckor börjar du se resultat när du ställer dig på vågen och journalisten och läkaren Michael Mosley som är mannen bakom 5:2-dietens stora genomslag kunde i sin dokumentär visa hur han själv gick ner nio kilo på 9 veckor när han först provade 5:2.

Att det händer saker med siffrorna på badrumsvågen blott några veckor in i dieten är även en av orsakerna till att de som provar 5:2 vanligtvis håller fast vid dieten och inte ger upp. När du så snabbt ser resultat känns det lättare att klara fastedagarna och i princip på samma gång kommer också kroppen ha vant sig och klarar fastedagarna bättre.

Det är inte sällsynt att känna att viktnedgången inte blir som man tänkt sig eller att den stannar av när man kört 5:2 ett tag. Hade du stora resultat i början av din diet fick du då kvittot på att dina förändrade vanor gav resultat. Nu när du har fastat periodiskt ett tag har både kroppen samt vanorna stabiliserat sig.

När du började fasta började kroppen göra sig av med vikt, men det är inte säkert att allt var fett. Ofta följer en del muskler med på köpet när du plötsligt drar in på bränslet, det vill säga kalorierna.

Nu när kroppen vet att den överlever på mindre kalorier kan den börja bygga upp igen, och håller du din träning igång kommer det att byggas muskler. Muskler är tunga.

Vill du boosta igång viktraset igen? Testa att lägga om dina fastedagar. Möjligtvis dina nya vanor gör att fastedagarna har bättre verkan på helgerna nu. Det kan också ge effekt att lägga de två fastedagarna bredvid varandra nu när du är aningen mer van vid att fasta. Du kan också testa att addera en fastedag ifall schemat tillåter det, och köra 4:3 ett tag.

Prova dessutom lite nya recept. Många vittnar om stor effekt av att undvara mejeriprodukter, andra av att helt avstå från bröd. Här kan du prova dig fram genom att stänga ute en grupp produkter åt gången i en vecka samt utvärdera effekten. Här ges du dessutom möjlighet att utvecklas i köket.

När du tappar i vikt minskar dessutom din kaloriförbränning vid träning. Det innebär att ju mindre du väger, desto hårdare behöver du jobba för att göra av med kalorier.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per människa och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För enbart 60 år sedan låg den siffran på blott 50 kg per individ samt år. Att dra ner en aning på köttet är en snabb väg mot bättre välbefinnande. Mer info. Möjligtvis är det dags att expandera ditt träningsprogram och se om det har effekt. När du nu har lagt om kosten, väger mindre och dessutom har kommit igång med träningen har du ju mer energi.