Hunger och viktminskning med 5:2-dieten

Innebär 5:2-dieten att du kommer vara hungrig? Ja det kommer du. Åtminstone till en början när kroppen ännu inte är van vid fastedagarna. En av de största skälen till att vi är lite större än nödvändigt i detta landet överlag är att vi äter för stora portioner. Våra kroppar är inte uppmärksamma på när vi ätit tillräckligt därför att bli mätta. Oftast slinker det ner en aning extra vid var måltid.

Följaktligen kommer kroppen att bli hungrig när du först börjar med fastedagar. Men det handlar således inte om att du ätit för lite för att hantera dagen, utan att kroppen helt enkelt är van vid att få en aning extra. Håll ut och minns att efter ett par veckor kommer fastedagarna inte att vara lika tuffa.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss uppemot 85 kg kött per person och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För endast 60 år sedan var den siffran på bara 50 kg per människa samt år. Att dra ner aningen på köttet är en kvick väg mot bättre hälsa. Gå till.

När du börjar med fastedagar måste du själv finna den rytm och det upplägg som passar dig, dina vanor samt din kropp. För vissa är det enkelt att utelämna måltider eller byta ut dem med dryck, för andra måste fastedagens begränsade kaloriintag spridas ut regelbundet över dagens vakna timmar för att inte orken ska ta slut.

Finns det inget man kan göra åt hungern då? Jovisst finns det trick att ta till. Vill du testa att hoppa över frukost? En kopp hett vatten med en citronskiva i är ett beprövat knep för att väcka kroppen och kan dessutom reducera hunger eller sug. Testa också aningen riven ingefära i hett vatten när du känner att din kropp ropar efter något att stoppa i sig.

Välj rätt dagar att fasta på. Titta efter i veckans schema och avgör vilka dagar du lättast klarar dig på den kalorisnåla dieten. Välj de dagar du har minst fysisk ansträngning och flest chanser till vila om det skulle bli besvärligt. Det är dessutom vanligtvis lättare att tillaga lämplig mat och motstå onödiga frestelser när du är hemma.

När du sätter ihop din meny ska du fundera på att fylla upp med kalorisnåla nyttigheter såsom grönsaker samt sallad för att rätterna ska bli mättande samt ge kroppen den ork den behöver. Skippa samtliga tomma kalorier, tacka nej till brödet samt pastan. Dessa produkter ger en falsk mättnad som kvickt går över, och de innehåller inga näringsämnen som kroppen egentligen tar till sig.

Välj fettsnåla råvaror för att spara in på kalorierna och kom ihåg att när du också skär ner på kalorierna under de “vanliga” dagarna genom att avstå ifrån rena onyttigheter som chips och läsk kommer du dessutom känna dig mindre hungrig under fastedagarna. Men glöm inte att 5:2 ska vara en lustfylld diet, men unna dig inte att falla för frestelserna för ofta.

Kom dessutom ihåg att det är en stor hjälp på vägen mot att få kontroll över sitt ätande att först tillåta kroppen att känna lite hunger för att sedan få uppleva hur lite det EGENTLIGEN krävs därför att bli mätt igen, när kroppen väl vant sig av med överflöd samt stora portioner.