8 Skäl att börja fasta med 5:2 metodens halvfasta

God hälsa är bra för den som vill bli av med överflödiga kilon och dessutom höja sitt självförtroende. Att uppleva sig bekväm i sin kropp är den snabbaste vägen till att även andra ska uppfatta dig som en självsäker och balanserad individ och har du gått runt och mått dåligt av dina extrakilon kan en viktminskning, oavsett hur ringa den är, vara steget på vägen till ett bättre självförtroende på alla plan. Du bevisar för dig själv att du kan vara den person du vill vara. Och det hänger inte enbart på midjemåttet, men det kan vara en god start.

•Ny ork och lust – Det är ett besvärligt moment 22 att ta sig ur, de där extrakilona vi allihopa släpar runt på stundtals. Orken att ta tag i träningen finns inte riktigt där och kilona tenderar att öka snarare än minska. Men kommer du bara igång på ett plan är det oundvikligt att även orken och lusten återkommer på andra plan. Några tappade kilon ökar viljan att vilja ta även nästa steg, att börja med träningen skapar endorfiner som förbättrar ditt humör, och innan du vet ordet av har du inte bara tappat ett par kilo utan även hittat en ny livsglädje på vägen.

•Nytändning i köket – Vi fastnar allihopa i gamla vanor i köket, håller oss till råvaror vi känner till och rätter vi känner till hur vi lagar. Att arbeta efter nya kostregler kan ge oss vidgade vyer och en nytändning bakom kastrullerna. Snart ser din kundvagn inte alls ut som du är van vid när du kommer till kassan i matbutiken.

•Blodsockerutjämning samt insulin – En direkt effekt av fastedagarna visar sig i din blodsockerproduktion. När blodsockret i kroppen jämnas ut och håller sig på en stadig nivå försvinner mycket av sötsuget vi vanligtvis kämpar emot. Kroppen producerar dessutom mindre insulin och det medför att fett inte lagras lika enkelt.

•Minskad risk för sjukdomar – När kaloriintaget minskas stressas cellerna att ställa om till reparation och nyproduktion snarare än uppbyggnad i kroppen.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss uppemot 85 kg kött per individ och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För bara 60 år sedan var den siffran på blott 50 kg per människa samt år. Att dra ner lite på köttet är en kvick väg mot bättre välbefinnande. 5 2 fasta Då ökar dessutom cellernas kapacitet att handskas med sjukdomar och mycket tyder på att periodiska dieter kan motarbeta till exempel alzheimers.

•Nya rutiner är ett nytt liv – Samtliga fastnar vi i gamla hjulspår som kan vara svåra att ta sig ur. Att ändra på bara en av livets allihopa variabler, exempelvis kostvanorna, leder vanligtvis till en snöbollseffekt och plötsligt får vi ny lust och energi att förändra vårt liv och kan se världen med nya ögon.

•En diet för ett gott liv – Att gå på diet måste inte innebära att du är tvungen att sitta hemma och äta kålsoppa när andra är på bjudning. Med 5:2 kan du äta som du vill fem dagar i veckan. Du väljer själv vilka två dagar som är fastedagar och behöver inte tacka nej till trevliga middagar och läckra efterrätter övriga dagar.