5:2-metoden – en okomplicerad diet att komma igång med

Det är inte speciellt komplicerat att påbörja 5:2-dieten. Du måste inte tömma kylskåpet på frestelser – du tillåts ju äta dem! Du måste inte heller investera i några nya produkter alternativt lägga upp ett kost- och träningsschema så knepigt att det fyller kalendern. Enbart två dagar i veckan behöver du sätta av åt din nya satsning på att gå ner i vikt, så är du omedelbart verksam med din diet.

Börja med att välja ut en vecka som passar fint för att starta en ny vana. Med tanke på att fasta, trots att den bara pågår i en dag, påverkar din ork är det vettigt att välja en vecka då du har några lugnare dagar att välja som fastedagar.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per individ och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För enbart 60 år sedan var den siffran på bara 50 kg per person samt år. Att dra ner en aning på köttet är en snabb väg mot bättre välbefinnande. 5 2 fasta Tänk på att dina fastedagar kommer att kännas tunga i början, men glöm inte bort att din kropp så småningom kommer att vänja sig vid din nya livsstil.

Utför din hemläxa innan du påbörjar dieten. Läs på om vilka effekterna dieten kan få och gör upp en plan för hur du ska hantera fastedagarna om de visar sig vara jobbigare än du trodde. Berätta för din omgivning att du fastar, du kommer att få både sympati och goda tips av dem.

5:2-dieten har blivit så omtyckt att du säkert har arbetskamrater som redan har provat och kan hjälpa dig på vägen!

Gör en matsedel åt dina fastedagar. Läs otaliga recept och plocka ut de som inspirerar dig mest. Möjligtvis är det de som påminner mest om hur din kost ser ut idag, eventuellt känns det mest spännande att testa på nya råvaror som du inte brukar nyttja. Med hjälp av ett klart upplägg för fastedagarna är du förberedd att låta 5:2-dieten göra entré i ditt liv.

Handla smart. Nya råvaror som du inte vet hur du ska nyttja ligger gärna och blir dåliga i kylskåpet. Köp inte mer än du behöver i början så håller du onödiga kostnader och matspill på en miniminivå. Du kommer att notera att dina vanor även på de “vanliga” dagarna förändras efter ett tag och då kan du också börja handla på annat sätt i matbutiken.

Sätt en trend. Är det du som står för matlagningen för hela hushållet så gör dig inga otjänster genom att strula till det. Låt familjen hänga på dina nya vanor, men utan kaloribegränsningen. Tillaga samma mat till dem som till dig själv, men låt dem äta hur stora portioner de vill, så slipper du sukta efter onyttigheter som står där på bordet under tiden du känner dig oinspirerad att äta din sallad. En smaskig sallad är en fantastisk middag för hela familjen!

Ge inte upp när du vacklar. 5:2 är en smidig diet. Gick det inte som du tänkte med veckans fastedagar? Men lägg om schemat då! Det är aldrig för sent att ta igen en dag och en glömd fastedag kommer inte att förgöra din diet. Nästa vecka går det bättre och så småningom kommer denna nya vana upplevas som den naturligaste sak i världen.

Förmodligen får du också en välbehövlig skjuts när väl kilona börjar rasa och det gör de vanligtvis relativt fort.

Det finns en mycket bra bok skriven av Ola Norrman (han som författat succen “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och gott heter 52-dieten. Vad som är grädde på moset är att man kan låna denna via datorn på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens gå till biblan – man lånar eBoken via sin dator. I princip alla svindyra böcker kan lånas – avgiftsfritt. Läses bäst med en eBokläsare, typ iRiver. Önskar man köpa så finns pocketboken på allt-fraktfritt.se.