5:2-dieten för dig som vill få en bättre hälsa samt gå ner i vikt

Fastans verkan på hälsa och välmående är inte alltid i fokus, det är enkelt att viktminskning och midjemått överskuggar de hälsoeffekter 5:2-dieten kan ha.

I BBC-dokumentären Eat, Fast & Live Longer testade journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under 9 veckor och lyckades prestera en viktminskning på nio kg samtidigt som han bättrade både sina kolesterol- samt blodsockervärden. I och med det har han lagt grunden till det som skulle komma att bli 5:2-dietens genombrott i Storbritannien och därpå i Norden. Mer info: På denna sajten.

För oss i Sverige är det inte enbart viktminskningen som är i fokus när det handlar om dieter. Vi har en stark tradition av friskvård och att leva hälsosamt i Norden och en diet som fokuserar på hälsan lika mycket som på midjemåttet går hand i hand med vad vi vill frambringa när vi börjar ändra våra liv. Inte konstigt att vi tog åt oss 5:2-dieten så helhjärtat.

Precis som andra periodiska fastor finns det även långsiktiga hälsoeffekter att inbringa. Blodsockret och blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner och dessutom sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att spara fett.

Här kan flera av våra vanligaste välfärdssjukdomar såsom diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar kvävas i sin linda.

5:2 kan även till exempel minska risken för Alzheimers eftersom fastedagarna medför att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir effektivare på att motarbeta sjukdomar. Att hålla en sund diet försvårar för flertalet sjukdomar, bland annat Alzheimers. För personer med ett systoliskt blodtryck ovanför 160 mmHg ökar risken för Alzheimers med 3 gånger.
Det finns en mycket bra pocketbok författad av Ola Norrman (han som författat succen “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och gott heter 52-dieten. Vad som är en bonus är att man kan låna denna helt gratis på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens ta sig till bibliotelet – man lånar via sin dator. Nästan alla nya och dyra bra böcker kan lånas – helt gratis. Läses bäst på en Läsplatta, som iRiver. Önskar man äga en pappersbok så finns boken på allt-fraktfritt.se.

Är du överviktig kan en viktminskning via 5:2-dieten kraftigt reducera risken att du utvecklar cancer. Tester på djur visar att kalorirestriktion som 5:2 medför till och med kan hämma en tumör som börjat växa – samt ge bättre resultat när tumören strålbehandlas, i enlighet med studier gjorda av bland andra Valter Longo, chef vid Longevity Institute vid universitetet i södra Kalifornien.

Överviktiga människor som lider av astma har länge ordinerats en kalorifattig föda och rekommenderats att skippa vissa saker ur sin diet, något som stämmer väl överens med 5:2-dieten. Resultaten visar sig efter några veckor och massor vittnar om att de orkar mer och faktiskt kan börja springa samt cykla igen.