5-2-dieten samt fasta skänker lyckade resultat

Nyfiken på 5:2? Ingen har väl kunnat undgå det enorma genomslag 5:2-dieten har fått under det senaste året. En diet som på många vis använts under århundraden blev plötsligt formulerad, spridd samt omtyckt av alla de tusentals som nu provat på och upptäckt de solklara fördelarna med att följa denna väl genomarbetade och enkla diet som blivit allas vår favoritväg till hälsa och viktminskning. Plötsligen har hela Sverige börjat debattera kalorisnåla rätter och de enklaste metoderna att klara fastedagarna. Vi delar recept i lunchrummen och inspirerar varandra genom att lägga upp våra nya favoriträtter på Instagram och andra sociala medier.

5:2-dieten har på mindre än ett år blivit en ny svensk folkrörelse, och ett effektivt steg mot ett slankare och mer blomstrande liv!

5:2-dietens uppgång började i Storbritannien 2012 i och med tv-dokumentären Eat, Fast & Live Longer. I dokumentären provar journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under nio veckor och lyckas prestera en viktminskning på 9 kg på samma gång som han förbättrade både sina kolesterol- och blodsockervärden. Klicka här nu för mer info.
Succén var ett fakta och dieten som medför två dagar av halvfasta per vecka fick sitt genombrott. Den nu otroligt populära vägen till ett hälsosammare liv har sedan spridit sig till framföralltt ill Sverige och Norge, och här har väl ingen kunnat undgå de mängder av artiklar och tv-program som uppmärksammat vår senaste trend inom mat och välbefinnande.

Så hur funkar då den omtalade 5:2-dieten? Och vad skiljer den ifrån allihopa andra fastor vi provat genom åren? Det här med bantningskurer är ju inget nytt och både vi och våra mammor har väl gått igenom otaliga kålsoppedieter, detox-kurer, fastor och juiceveckor. Varför har just denna fått sådant fäste bland svenskarna? För 5:2 har ju sannerligen slagit igenom både hos män och kvinnor. Jo, det finns en elementär anledning.

5:2-dieten är inte invecklad. Du kommer inte att behöva gå hungrig hela veckan, planering och matlagning är enkel, du behöver inte avstå ifrån middagsbjudningar och du behöver inte sluta äta dina favoriträtter. Fem dagar i veckan äter du exakt vad och hur mycket du önskar. Endast två av veckans dagar följer du dietens villkor om ett maximalt intag av 600 kalorier. Och effekterna av denna måttliga uppoffring är omedelbara samt imponerande. Viktminskningen kommer för de allra flesta som testar 5:2 som ett brev på posten. Och det minskade kaloriintaget är hela hemligheten med 5:2.

Periodisk fasta, som 5:2-dieten faller under, kan krympa risken för alzheimers då fastedagarna medför att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir de effektivare på att bekämpa sjukdomar. Blodsockret och blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner. Därutöver sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att samla fett.

Tillhör du en av dem som provat dig igenom diet efter diet utan att hitta något som fungerar i längden kan 5:2-dieten vara din långsiktiga lösning på viktproblemen. Likadant är den en simpel väg till viktminskning för dig som inte provat på diet förut och tvivlar på din potential att hålla dig ifrån livets goda. En anledning till 5:2-dietens stora popularitet är väl just att den passar samtliga!

Det tillhandahålls en väldigt läsvärd bok författad av Ola Norrman (han som författat succen “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och gott heter 52-dieten. Det som är ytterligare bonus är att man kan låna boken gratis och bekvämt på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens åka till bibliotelet – man lånar eBoken via sin dator. De flesta jättedyra sorters böcker kan lånas – helt gratis. Läses bäst med en Läsplatta, typ iRiver. Önskar man köpa hem så finns pocketboken på allt-fraktfritt.se.