Så lyckas du ta bort mögel i badrummet

Badrum kan efter en tids användande angripas av mögel. Badrum är våtutrymmen och i skrymslen och vrår hopas tvålrester samt hudavlagringar. Det är här möglet trivs och utökas. I mjukfogar mellan badkar alternativt dusch samt vägg frodas mögel om det får vara lite fuktigt och orört. En annan orsak till varför mögel tycker om just badrum är därför att det undantagen fukten är varmt. Varm luft kan bära mer fukt och därmed kan det bli mer fuktigt i ett varmt rum än i ett kallt.

Det vanligaste möglet som finns i badrum är svartmögel. Det bildar svarta små prickar och är ytligt. Svartmögel innebär ingen rejäl hälsorisk och kan vanligtvis lätt tvättas bort från kakel och fogar.

Mögel i badrum bildas lättare då det inte finns ordentliga fuktspärrar utan vatten samt fukt från badkar och dusch kan tränga in i materialet bakom väggarna alternativt under golvet. Är väggar och golv inte tillräckligt försedda med fuktspärr kommer också mögelproblemet att återkomma snart igen fastän man har tagit bort det synliga möglet.

Mögel är inte jämt enkelt att upptäcka. En del mögel, exempelvis svartmögel växer självklart på synliga platser så som fogar och dylikt, andra för med sig illa lukt. Men en del varken luktar eller syns för blotta ögat. En del kan ha fått förankring innanför kaklet och det är först när man ska kakla om sitt badrum som man inser att det plötsligt rör sig om en större renovering än endast att byta kakel.

Ifall man anar att man har drabbats av mögel i badrummet, alternativt någon annanstans i sitt hus med för den delen, kan man ta assistans av en mögelhund, en specialtränad hund som med sitt fantastiska luktsinne kan hitta mögel där en människonäsa inte räcker till. Man bör väcka misstankar om mögel ifall man har drabbats av fuktskador i golv samt väggar. Sådana syns som bubblor under golvmattor och tapeter, missfärgningar och fuktfläckar alternativt att färgen lossnar.

Det första man ska tänka på när man behandlar mögel är att eliminera källan. Varifrån kommer fukten? Hur stannar den? Det ultimata sättet att få undan mögel är att helt ta bort det angripna materialet och byta ut det med nytt och torrt material. Om detta inte är genomförbart kan man rengöra med Fulstopp mögeldödande medel, men det tar inte bort mögelsporer, mykotoxiner eller illa lukt. Vid sanering av mögel ska man även se till att torka ut hela utrymmet, oavsett om man installerar nytt material eller ifall man tvättar det befintliga.

För att torka ut utrymmen kan man använda sig av avfuktare för bästa verkan. När man har fått bort möglet ska man se till så att man inte får tillbaka det. Det gör man genom att ordna en fungerande ventilation så att man förhindrar att fukten stannar kvar onödigt länge i badrummet. Man ska också installera ordentliga fuktspärrar, i väggar och golv och gärna behandla ytorna med Tvärstopp.

För att undvika fuktskador och mögel ska man se till så att badrummet är rent, det innebär regelbunden städning under badkar och i samtliga skrymslen och vrår, för det är som sagt där möglet trivs. Har man ett fräscht badrum så reduceras risken för mögel markant!