Internetapotek – läkemedel online

På läkemedelsmarknaden så är internetapotek det senaste påfundet. Man kan kanske fråga sig hur det kan komma sig att man vågar sälja något så känsligt som läkemedel över nätet, men proceduren är noga genomtänkt. Onlineapotek är ett naturligt steg i ett samhälle där i stort sett allt annat kan skötas via webben.

Apoteket kom till Sverige på 1500-talet, men hade då funnits i Europa redan i flera hundra år. Det första apoteket som slog upp portarna var Apoteket Lejonet, som fortfarande är verksamt i centrala Stockholm. Efter Lejonet följde snart en rad andra apotek, de flesta med djurnamn som t ex Markattan och Svanen.

För att få öppna ett apotek i Sverige mellan 1500-talet och år 1970 så krävdes det ett apotekarprivilegium som man kunde ansöka om hos kronan. Detta privilegium gavs inte ut särskilt lättvindigt, men hade man en gång fått ett så gick det sedan i arv inom ens familj. Man kunde också sälja sitt privilegium, men eftersom det var så svårt att få tag på och dessutom säkrade familjens framtid generation efter generation så var det inte så vanligt att man sålde sitt apotekarprivilegium.

Från början var apotekaren och läkaren samma man, det var inte förrän apoteken började göra intåg som yrkena skildes åt. Apotekaren är ju mer av en kemist, som ansvarar för att blanda ihop mediciner och dosera dem rätt, medan en läkare mer har kontakt med människokroppen.

År 1970 ändrades förutsättningarna drastiskt för landets apotekare. Staten gick in och tog över all läkemedelshandel och skapade monopol som omöjliggjorde privatägda apotek. Man ville att läkemedelshandels skulle kontrolleras för att skydda landets invånare, samt hålla priserna rimliga så att alla kunde få tillgång till de mediciner de behövde.

År 2009 omreglerades det statliga apoteksmonopolet, Apoteket, med sin gröna ormskylt skulle få konkurrens. Man menade att det krävdes fri läkemedelshandel för att priser skulle kunna pressas och gagna medborgarna. Snart öppnade en rad nya apotek med diverse olika namn, öppettider blev bättre och priserna på läkemedlen föll. Konkurrensen visade sig verkligen vara bra för kunderna – d.v.s. alla de svenskar som var i behov av läkemedel.

Det man fasade för var att oseriösa apotekshandlare skulle träda in på marknaden, vilket skulle kunna leda till stora problem, men än så länge så har inget sådant synts till.

Statens apotek har idag försäljning online. Man kan beställa vad som helst ur apotekets sortiment via apoteket.se, även ens receptbelagda mediciner. Allt man behöver är en e-legitimation som införskaffas hos ens bank eller via Telia. Läkemedlen skickas sedan antingen till ens hem eller till närmaste utlämningsställe/apotek/apoteket shop där man kan hämta ut dem. Man får räkna med att det tar ca tre dagar för leveransen att komma fram.

Det finns såklart även andra onlineapotek nu när det statliga monopolet har fallit. Man bör vara en aning försiktig med vilket internetapotek man väljer att handla från, men kollar man runt lite så kan man spara några slantar på att välja ett billigare apotek.

No related posts.