Propylenglykol kan användas som kylarvätska och försvåra att kylarvattnet fryser till is.

Ta hand om kylsystemet med propylenglykol innan vintern kommer

Det lönar sig icke att vara lat och mena på att man ej behöver byta ut kylarvätskan för att den är long life och det likväl är långt till vintern. Det är minsann icke så komplicerat att själv mixa proylenglykol med vatten och därefter hälla på i fordonets kylsystem.

e

Med propylenglykol så får man flera viktiga fördelar

Med monopropylenglykol så får man många viktiga funktioner. Glykol fungerar som frostskydd så att man klarar temperaturer på ner till -30 utan att fordonet står still. Med etylenglykol så får man det bästa frostskyddet men det rör sig bara om några graders skillnad från en blandning med propylenglykol.

En annan sak som är bra med glykolen är att man får ett korrosionsskydd. Det gäller ju att beskydda kylsystemet från rost och också från avlagringar som kan demolera både kylare och motor. Det går att jämföra med glykolmätare hur mycket som finns kvar men rent praktiskt så bör man göra fräscht och utbyta glykolen vartannat år.

Det är också så att man med kylarglykol får en högre kokpunkt på kylarvätskan. Beroende på hur man blandar glykolen med vatten så kan man komma upp i över 100 grader.

Använd den ultimata typen av kylarglykol i ditt fordon

Ska man köra på propylen alternativt på etylen? Det här är en fråga som man kan ställa sig. Frågan är om inte etylenglykolen borde förbjudas pga. sin toxicitet och vad den kan förorsaka med när bilen en dag skrotas. Djur slickar i sig ämnet och dör.

Den som vill kan köpa en helt ofarlig, livsmedelsgodkänd propylenglykol och använda i kylaren. Ett livsmedel som ej kan skada djur och natur.

Något som påverkar vad som blir bäst är den metall som finns i motorn. Ifall man exempelvis har aluminium i motorn så finns det glykoltyper som kan förstöra materialet och dessa ska man då undfly.

Man bör även undvika blandningar av olika glykolsorter helt enkelt för att de kan ha tillsatser som reagerar på fel sätt med varandra. Det här kan alltså resultera I att man skadar kylaren. Ifall det bildas klumpar i blandningen så kan detta skapa stopp i systemet vilket icke är bra.

Om du inte vet vilken typ av glykol som finns just nu i ditt fordons kylarsystem så är det bara att skölja ur systemet och därpå börja om. Färgerna som du ser på glykolprodukten har intet med själva propylenglykolen att göra. Färgen är en tillsats från tillverkaren som skänker produkten mer personlighet.

Kom ihåg att glykolprodukter kan vara avsevärt farliga

Även ifall en speciell produkt marknadsförs som giftfri kylarvätska så ska du vara medveten om att den här produkten ska förvaras långt bort från barn och djur. Etylenglykolen har en söt smak men är ofattbar giftig så den ska aldrig komma i närheten av nyfikna barn!

Om du anser att det verkar krångligt och en aning farligt att blanda själv så är det kanske lättare och säkrare att skaffa färdig kylarvätska som du fyller på med för att därpå slänga förpackningen så att du slipper ha något farligt på hyllan i garaget.

Den färdiga vätskan är ingen kostsam produkt och därmed så kan man ej anföra att det finns någon ekonomisk anledning till att skjuta upp det där med att ersätta glykolen. Det är faktiskt inte en komplicerad sak och samtidigt något som fordonet mår så pass bra av då det blir riktigt kallt utomhus.