Hur funkar vanligt socker kontra dextros till bryggning?

En nödvändig ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det ultimata är att skaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning och vinberedning.

hembryggeri

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks försiggå en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska tillämpa då man vill brygga öl hemma. En del anser att det endast är dextros som gäller ifall man vill få till en aptitlig smak medan andra säger att vanligt socker faktiskt kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Ifall du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara klokt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara noga med renligheten, att hålla gedigen temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.

Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att debattera det där med rätt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt jämvikt genom att enbart ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och koncentrera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker och annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.

Strösocker däremot är en disackarid och utgör endast till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att uppnå de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har rentav en aning annorlunda synpunkter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt skänker öl som smakar cider medan andra säger att detta är nonsens.

En del menar att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass knapp att det minsann inte spelar någon roll. brygga cider hemma bryggsocker.brygga eget mjöd bryggsocker.brygga öl recept bryggsocker.öl socker bryggsocker.

Något man tvingas minnas är att ölet kan få en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är först när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig strikt till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Om det står vanligt socker så ska man alltså inte vara smart och byta ut med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som icke gör det.

Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod likaså kommer att manipulera resultatet. Om du följer ett recept och därpå får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan få samma goda öl igen. Ifall du mixtrar en aning efter känsla så kan det bli svårare att repetera samma lyckade konstellation återigen.