Absinthe Alkohol, Blott en drink eller en legend?

Många folk antar att absint är en likör, men det är minsann klassificerad som alkohol eller alkohol framförallt alldenstund det inte är buteljerat med tillsats av socker.

En numera nära nog utsuddad gräns säger att en likör är alkohol med tillsats av socker och smakämnen – och då börjar antagligen nästan all alkohol som saluförs idag heta likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron alternativt blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en strong växtbaserade sprit som destilleras med malört samt anis, men är oxå känd för att äga andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens nickname Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i flera olika typer.

Dess utveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att efter att spridas till andra länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du antagligen begriper, var kvaliteten på de olika märkena mycket varierade, ungefär som vin är nu, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt samt begagnade ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som heter “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dessa billigare sorter som innehöll lite eller ingen anis, fänkål alternativt någon utav de övriga örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt accelerera poopulariteten för absint och bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

Medans alla innehar sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet utav högre kvalitet än en “klassisk absint”: Mer Info Här..

Det finns också ett litet antal betraktas som “special absint” som är totalt unik samt annorlunda.

Det är många legender samt myter kring absint sprit, som dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) därför att det (oftast) innehar en smaragdgrön kulör.

Inledningsvis såldes det som ett universellt läkemedel, antagligen därför fördelarna med malört och andra örter.

Det rekommenderades för behandling utav epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Så småningom såldes det både som en huskur samt en aperitif.

Den hade en exklusiv effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Flera trodde att hög förbrukning av absint var kopplat till hallucinationer, våld samt missmod.

Kanske det är därför det fick så mycket beröm av bohemiska typer och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden uttalar att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar utav sitt ena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så aktuell i Frankrike, särskilt med bohemiska författarinna och konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Du kan finna det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen utav drycken ökade så gjorde också efterfrågan, och ganska inom kort sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills några galna människor förstörde för alla övriga.

Det fanns flera mord som var kopplade till konsumtion av absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj och därefter sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som främst förbjöd den legendariska dycken men flera andra länder följde kort därefter.

Ehuru det fortfarande minsann ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den kända gröna drycken växer nu i folkgunst åter.

Nu när man har lärt dej några spännande fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv bestämma om det bara är en annan dryck, eller kanske mer av en legend.

Med det kumulativ popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta och se om historien upprepar sig.